Podłoże kazeinowo-sojowe PB2

Podłoże kazeinowo-sojowe PB2


Skład podłoża na 1 litr:
Enzymatyczny hydrolizat kazeiny   17,0 g
Enzymatyczny hydrolizat soi                  3,0 g
Chlorek sodowy                                   5,0 g
Fosforan potasowy II-zas.                     2,5 g
Glukoza                                               2,3 g


Zastosowanie podłoża:
Podłoże kazeinowo-sojowe służy do namnażania drobnoustrojów lub kontroli jałowości. Przed użyciem sprawdzić jałowość podłoża. W tym celu probówki z przygotowanym podłożem umieścić w temperaturze 20+25° C na okres 7 dni. Po sprawdzeniu jałowości samego podłoża wysiać na nim badane próby.


inkubacja prób w badaniu jałowości:
Dla bakterii - 7 dni w temp. 30÷35° C
Dla grzybów - 7 dni w temp. 20÷25° C
Dla preparatów wykazujących  silne działanie hamujące wzrost drobnoustrojów czas inkubacji przedłużyć do 14 dni.


Przygotowanie podłoża:
29,8 g suchego podłoża zawiesić w 1 litrze wody destylowanej. Ogrzewać w łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia składników. Rozlać do probówek i wyjałowić w autoklawie w temperaturze 121° C przez 20 min.



Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu.

 

‹‹‹ lista