Podłoże Levine’a

Podłoże Levine’a

Wyrób medyczny do diagnostyki in vitro


Zastosowanie podłoża:
Podłoże Levine'a przed posiewem powinno być dobrze wysuszone. Drobnoustroje fermentujące laktozę i sacharozę tworzą na tym podłożu kolonie zabarwione na kolor czerwono-fioletowy, niekiedy z metalicznym, zielonkawym połyskiem. Bakterie nie fermentujące laktozy lub fermentujące ją z opóźnieniem tworzą kolonie przejrzyste, lub nieco opalizujące. Na podłożu Levine'a zahamowany jest wzrost drobnoustrojów Gram dodatnich.

Niektóre jednak z nich /paciorkowce kałowe, drożdżaki/ wyrastać mogą jako drobne, wypukłe matowe kolonie. Agar Levine'a jest podłożem wybiórczym dla pałeczek Enterobacteriaceae

Podłoże przeznaczone jest do badań in vitro próbek pobranych z organizmu ludzkiego  lub innego badanego materiału.


Skład podłoża na 1 litr:

Pepton mięsny                     10,00 g
Sacharoza                             5,00 g
Laktoza                                 5,00 g
Dipotasu wodorofosforan      2,00 g
Eozyna                                 0,40 g
Błękit metylenowy                 0,065 g
Agar                                    10,00 g

pH  6,8 ± 0,1

Przygotowanie podłoża:
32,0 g podłoża zawiesić w 1 litrze wody destylowanej. Wyjałowić w autoklawie w temperaturze 121°C przez 15 minut.  Po oziębieniu do temperatury 60 °C podłoże energicznie wymieszać i rozlać na płytki.


Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.

 

 

‹‹‹ lista